Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatski pjesnici na World Poetry Day Festivalu

20. ožujka 2024.

Podijeli

Na 3. Festivalu Svjetskog dana poezije hrvatsko pjesništvo predstavljat će šestero pjesnika: izbornica Lana Derkač te Diana Burazer, Goran Čolakhodžić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin i Davor Šalat. Festival će se održati putem interneta.

Više od četiristo pjesnika iz šezdesetak zemalja na tridesetak jezika neprekidno će 24 sata čitati poeziju 21. ožujka na 3. Festivalu Svjetskog dana poezije, a među njima nastupit će i šestero pjesnika iz Hrvatske.

Hrvatsko pjesništvo predstavljat će izbornica Lana Derkač te Diana Burazer, Goran Čolakhodžić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin i Davor Šalat, izvijestili su organizatori hrvatskog nastupa.

Festival će se održati putem interneta, a počet će u ponoć 21. ožujka i trajati 24 sata, i to u dva kulturna centra koji su osnivači Festivala – Teatro de la Luna u Washingtonu (SAD) i Casa de Arte u Santiagu (Dominikanska Republika).

Temeljna namjera Festivala je da se ukaže na to kako pjesnici još uvijek uvelike mogu pridonijeti humanizaciji svijeta. Riječ je o slavljenju bogatstva i raznolikosti poezije te jamčenju da se snaga pisane i usmene riječi koristi kako bi se svijet učinio boljim mjestom za sve ljude, a osobito za djecu, dodaje se. Organizatori događaja time žele upozoriti da oko petsto milijuna djece živi u stalnoj smrtnoj opasnosti i usred razaranja prouzročenih vojnim sukobima u Gazi i na Zapadnoj obali, u Ukrajini te i u mnogim drugim područjima, osobito u Africi i Aziji, u kojima su djeca zahvaćena sukobima.

Na Festivalu će sudjelovati i devetero pjesnika iz ukrajinskog grada Odese koji je stalno izložen napadima, a upravo će pjesnici iz ratom ugroženih zemalja na Festivalu posvjedočiti humanizirajuću snagu poezije, stoji u priopćenju.

Nastup hrvatskih pjesnika počet će 21. ožujka u 8 sati ujutro po hrvatskom vremenu i moći će se pratiti na internetskoj poveznici https://www.youtube.com/@wpdfestival

Izvor: Hina

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini