Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatski nastup na Londonskom sajmu knjiga 2024.

6. ožujka 2024.

Podijeli

Na Londonskom sajmu knjiga, koji se održava od 12. do 14. ožujka, izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba i JU Nacionalni park Mljet predstavljaju dva zajednička projekta: književnu rezidenciju Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter i Međunarodnu pjesničku knjižnicu u Babinom Polju na Mljetu...

Suradnja Sandorfa i JUNP Mljet

Sandorf i Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ od 2018. surađuju na Sandofovom europskom projektu „Odisejevo utočište – Ulysses’ Shelter“ (potpomognutom programom Kreativna Europa Europske unije), međunarodnoj mreži književnih rezidencija koja je dosad, u osam partnerskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Grčka, Velika Britanija, Češka, Srbija, Malta i Španjolska) ugostila sedamdesetak pretežno mlađih, perspektivnih pisaca, pjesnika i prevoditelja iz cijele Europe, dok je na Mljetu dosad gostovalo dvadesetak autora, koji su redom bili oduševljeni prirodom, gostoprimstvom, sjajnim uvjetima za rad i jedinstvenom atmosferom otoka Mljeta, uvelike zahvaljujući podršci Nacionalnog parka Mljet, koji je u prva dva ciklusa projekta (2018.-2022.) osigurao prostor za smještaj rezidenata te pružio logističku pomoć oko drugih potreba rezidenata za vrijeme njihovog boravka na otoku.

Predstavljanje na Londonskom sajmu knjiga 2024.

Sandorf i JUNP Mljet osmislili su zajednički nastup na dva najveća europska sajma knjiga: Londonskom i Frankfurtskom sajmu, koji se održavaju u ožujku (londonski) i listopadu (frankfurtski) svake godine, koji će se sastojati od predstavljanja projekta „Odisejevo utočište – Ulysses’ Shelter“ i predstavljanja posjetiteljske ponude i prirodno-kulturne baštine Nacionalnog parka Mljet, koje su umnogome komplementarne.

Cilj zajedničkog predstavljanja je privući nove donatore i potencijalne partnere za projekt „Odisejevo utočište – Ulysses’ Shelter“, a istovremno i privući nove posjetitelje i potencijalne turističke partnere u Nacionalni park Mljet.

Na Londonskom sajmu knjiga, koji se održava od 12. do 14. ožujka, Sandorf i JUNP Mljet predstavljaju još jedan zajednički projekt, proistekao iz književne rezidencije „Ulysses’ Shelter“, a radi se o Međunarodnoj pjesničkoj knjižnici u Babinom Polju na Mljetu, koja će sadržavati knjige poezije i o poeziji na svim svjetskim jezicima i na taj način povezati Mljet s cijelim svijetom putem poezije i književnosti.

Na Londonskom sajmu knjiga Sandorf će i službeno otvoriti poziv za donacije knjiga Međunarodnoj pjesničkoj knjižnici, upućen kako svim svjetskim izdavačima poezije tako i knjižnicama i drugim kulturnim institucijama.

Sandorf i Nacionalni park Mljet ovim će nastupom, koje je podržalo Ministarstvo kulture i medija, na originalan način predstaviti hrvatsku književnu i kulturnu scenu, s naglaskom na sinergiji kulturnih inicijativa i lokalne zajednice te otvorenosti europskog kulturnog prostora.

___
Foto: Sandorf
Grčki pisac Dimitris Karakitsos u NP Mljet (naslovna) / Pogled s južne strane otoka Mljeta

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige