Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatski nakladnici ponovno se predstavljaju na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu

19. listopada 2022.

Podijeli

Nakon pandemijske pauze, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija te u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Hrvatska se od 19. listopada ponovno predstavlja na najvažnijoj svjetskoj profesionalnoj književnoj smotri – Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Iako frankfurtski sajam ima najveće značenje u komercijalnom smislu, istodobno je važno u okruženju profesionalaca iz cijeloga svijeta predstaviti kvalitetnu nacionalnu književnu i knjižnu produkciju.

U suradnji najvažnijih komercijalnih dionika domaće književne scene – autorskih strukovnih udruga, nakladnika te Ministarstva kulture i medija odabrano je 10 kvalitetnih i nagrađivanih književnih djela te četiri vrijedne publicističke knjige koje će se posebno predstaviti na hrvatskom štandu. Odabrana djela, kako beletristička tako i ona publicistička, svojim temama korespondiraju s našom suvremenošću progovarajući na književni ili znanstveni način, primjerice o potresima kojima je nažalost obilježena naša stvarnost.

Uz te posebno istaknute knjige, domaći su se nakladnici potrudili predstaviti i svoja najreprezentativnija izdanja, uključujući izbor djela vrsnih domaćih ilustratora, s uvjerenjem da će uspjeti zainteresirati kolege iz cijeloga svijeta za suradnju, odnosno objavljivanje i prevođenje kvalitetnih djela hrvatskih autora.

Poseban poticaj prevođenju je isticanje programa potpore izdavanju djela hrvatskih autora u prijevodu na strane jezike koje će objaviti inozemni nakladnici. Tu mjeru provodi Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu već više od dvadeset godina. Stoga će na nacionalnom hrvatskom štandu biti posebno istaknuta i mrežna stranica www.croatian-literature.hr na kojoj se na engleskom jeziku mogu pronaći profili i ogledni prijevodi gotovo stotinjak suvremenih hrvatskih autora, baza prijevoda hrvatske književnosti na strane jezike, pregled književnih rezidencija u Hrvatskoj te važne novosti o recepciji i uspjesima domaćih autora na međunarodnoj književnoj sceni.

Katalog hrvatskih autora 2022. .pdf

Galerija fotografija>>>

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige