Prilagodba pristupačnosti

A

A

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Podijeli

Na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni pedijatrica i suradnica Ministarstva kulture i medija prim. mr. sc. Marija Radonić, predstavila je hrvatski nacionalni program poticanja čitanja „Rođeni za čitanje“ na okruglom stolu „Born to read: Childhood and readings on the borders“ koji se održao 8. ožujka 2023. godine.

Okrugli stol održan je s ciljem isticanja važnosti poticanja čitanja od najranijeg djetinjstva, posebno u neprivilegiranim sredinama, što je dokazano pravi put za stvaranje cjeloživotnih čitatelja i ostvarivanja čitalačke obitelji. Na okruglom su stolu iznesena iskustva temeljena na talijanskom dugogodišnjem projektu „Nati per leggere“ i njegovoj primjeni u Parelheirosu, predgrađu Sao Paula (Brazil), kao i iskustva iz predgrađa Capetowna (Južna Afrika), posebno kod djece koja žive u lošim socijalnim prilikama.

Hrvatska iskustva u programu „Rođeni za čitanje“, nacionalnom programu poticanja čitanja djeci od najranije dobi, predstavila je pedijatrica Marija Radonić koja je dugi niz godina provodila taj program u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U svojem je izlaganju prikazala rezultate istraživanja o čitalačkim navikama roditelja i djece od 0 -7 godina,  provedenog u Republici Hrvatskoj 2014. godine, rezultate međunarodnih istraživanja PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study, 2011) za djecu u dobi od 10 godina i rezultate PISA-e (Programme for International Student Assessment 2006,2009, 2012, 2015) za mlade do 15 godina.

Program „Rođeni za čitanje“ provodit će se u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja, a sastoji se u čitanju za dob primjerenih slikovnica kod pedijatara na redovitim sistematskim pregledima uz upućivanje roditelja/skrbnika na važnost čitanja djeci te uz poklanjanje slikovnica na kraju pregleda. Program će obuhvatiti svu djecu u Hrvatskoj i provodit će se u suradnji pedijatara s knjižničarima, odgojiteljima u vrtićima, volonterima i pedijatrijskim medicinskim sestrama s naglaskom na djecu koja žive u udaljenim i slabije razvijenim dijelovima zemlje. Nositelj programa je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva. Poseban interes za program iskazao je Daan Beeke, direktor mreže EU READ, Global Network for Early Years, Book Gifting.

Okrugli stol moderirala je direktorica Instituta Emilia u Brazilu Dolores Prades, a na panelu sudjelovali su: Bel Santos Mayer, koordinatorica projekta na Queiroz Filho Brazilian Institute of Studies and Community Support (IBEC) i menadžerica Litera Sampa Reading Network iz Brazila; Giorgio Tamburlini, direktor Centro per la Salute del bambino iz Italije te Lynne Murray, direktorica humanitarne organizacije The Mikhulu Trust iz Velike Britanije.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja