Prilagodba pristupačnosti

A

A

Hrvatska se predstavlja na Međunarodnom sajmu knjiga u Guadalajari

29. studenoga 2023.

Podijeli

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Guadalajari koji se održava do 3. prosinca 2023. godine, u sklopu zajedničkog europskog nastupa predstavit će se i Hrvatska sa svojom kulturom - ponajprije književnošću, filmom i tradicijom vezanom uz glagoljaško naslijeđe.

Povodom prvog nacionalnog nastupa na Međunarodnom sajmu knjiga u Guadalajari, u predgovoru kataloga za hrvatski nastup, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Hrvatska država s vrlo živom i zanimljivom suvremenom književno-nakladničkom scenom. Ministrica je podsjetila da premda se hrvatski jezik po broju govornika uvrštava među brojčano male jezike, hrvatska književnost je prisutna kroz prijevode u brojnim europskim i izvaneuropskim kulturama. „Književno-nakladnička djelatnost u velikoj je mjeri uvjetovana potporama javnim sredstvima, odnosno instrumentima i mjerama kulturnih politika kojima Ministarstvo kulture i medija kontinuirano potiče razvoj knjižnog sektora“, naglasila je ministrica te dodala kako je zbog toga suvremena hrvatska književna scena vrlo dinamična i raznolika.

Hrvatsku književnost u Guadalajari predstavlja troje autora koji se bave različitim temama kojima povezuju hrvatsku suvremenost s lokalnim tradicijama i nasljeđem, propitujući univerzalne odnose i probleme. Robert Perišić i Olja Savičević Ivančević vezani su za mediteransko naslijeđe, dok je Kristian Novak nadahnut Međimurjem, kontinentalnim, riječnim krajolikom sjeverozapada Hrvatske. U svojim djelima svi propituju suvremeni urbani život, nedavno naslijeđe rata, stanje društvene tranzicije i rasapa koji se prelamaju preko pojedinaca, obično osjetljivih i snažno emotivnih protagonista, prečesto nemoćnih u srazu s okrutnom stvarnošću. Perišić i Novak vrsni su prozaici, ponajprije romanopisci, dok je Olja Savičević Ivančević u književni svijet ušla kao pjesnikinja, a taj se diskrurs i senzibilitet osjeti i u njezinim kasnijim romanima i pričama, ali i pričama nerijetko u stihu, namijenjenima djeci i mladima.

Podsjećamo, radi dostupnosti informacija o suvremenoj hrvatskoj književnosti ustanovljena je mrežna stranica https://www.croatian-literature.hr/ na kojoj su dostupni podaci o prijevodima hrvatske književnosti na strane jezike, profili autora, vijesti o međunarodnim uspjesima, informacije o književnim rezidencijama te o potporama koje Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih autora.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini