Prilagodba pristupačnosti

A

A

Grafička mapa „Tvornička jutra“

22. prosinca 2021.

Podijeli

22. prosinca 2021. – U sklopu programa Godine čitanja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Adris, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je grafičku mapu „Tvornička jutra“ nagrađivanog hrvatskog ilustratora, crtača stripova, autora animiranih filmova i redatelja Milana Trenca

 

Grafička mapa „Tvornička jutra“ predstavljena je na izložbi u zagrebačkoj Laubi – kući za ljude i umjetnost 15. prosinca, a radove iz mape posjetitelji imaju priliku vidjeti do 24. prosinca 2021. godine. Ukupno je otisnuto 30 grafičkih mapa, a svaka sadrži 15 listova – dva lista s tablama stripa „Maljčiki“ (inspiriranog popularnih hitom grupe Idoli), koji je originalno izašao u „Studentskom listu“ 1981. godine, iz kojeg su potom u tehnici sitotiska otisnuti pojedinačni kadrovi. Kroz mapu autor Milan Trenc istražuje odnos dvaju stilova protekloga stoljeća, pop arta i socrealizma, i odmiče se od uobičajene tehnologije svojega stvaranja – videa, filma i digitalnoga tiska. Uz listove iz mape, izložen je i video koji prikazuje njihov proces nastanka u tehnici sitotiska.

Mapu su na otvorenju predstavili Milan Trenc, Sofija Klarin Zadravec u ime glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Charlotte Marie Frank, viša kustosica u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja kao urednica izdanja navodi:

„Ideja stripa Maljčiki, prvotno namijenjena dnevnom čitanju u novinskom listu, sačuvana je u ovoj grafičkoj mapi u novom umjetničkom obliku kao višestruko značajan sadržaj koji govori o vremenu u kojem je originalno nastao, kao i o samom autoru, posebno osjetljivom na društvene pojave, lice i naličje svijeta koji nas okružuje, a koje je znao tada kao i danas prepoznati i inteligentno tematizirati u različitim medijima“.

 

 

 

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja