Prilagodba pristupačnosti

A

A

Goranski Cukrac 2022. – festival književnosti na dijalektu i književnom jeziku za djecu

10. svibnja 2022.

Podijeli

U razdoblju od 25. do 28. svibnja u Gorskom kotaru će se održati prvi festival dijalektalne i standardne književnosti za djecu 'Goranski Cukrac'. Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš, a upravo će to ovaj festival i ponuditi djeci – slatkiše od riječi!

No, osim slatkiša od riječi, bit će tu još i drugih iznenađenja, koja su pomogli složiti prijatelji djece i knjige: Sretno srce, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil knjiga i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Cilj festivala je razveseliti djecu i motivirati ih da pišu, na dijalektu ili na standardu, i da čitaju, čitaju, čitaju…Cilj je također približiti im autore iz njihovog kraja, kao i autore iz cijele Hrvatske te ih upoznati sa novitetima na dječjoj književnoj sceni.

U dijelu festivala na književnom jeziku sudjeluju: Alma Pongrašić, koja promovira svoju slikovnicu o napuštenim psima ‘Mi nismo sami’ (međunarodno priznanje White Ravens za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2021.), nastupa sa svojim psom, divnom stafordicom Gili. Ana Kadoić, poznata ilustratorica i autorica nekoliko slikovnica kroz svoju će radionicu poučiti djecu kako nastaje slikovnica, a u sklopu nje održat će se i projekcija istoimenog autorskog filma. Irena Zelena, pjesnikinja i voditeljica Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji, promovirat će svoje tri zbirke poezije za djecu (‘Imati sve’, ‘Kad si sretan’ i  ‘Između odmora’) i održati radionicu pisanja poezije. Natalija Mitrić, idejna začetnica Goranskog Cukraca i voditeljica Fabulusa – udruge za promicanje priče, promovirat će svoju slikovnicu ‘Filipova fotelja’.

U dijalektalnom dijelu programa sudjeluju goranski autori: Zlatko Pochobradsky, umirovljeni dugogodišnji profesor i ravnatelj SŠ „Vladimir Nazor“ u Čabru koji piše na književnom jeziku i goranskoj kajkavštini – gerovskom govoru. Napisao je petnaestak knjiga i zastupljen je u nekoliko antologija. Davor Grgurić, jedan od najpoznatijih promotora goranske jezične baštine, novinar, književnik i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika. Natalija Mitrić, Goranka sa zagrebačkom adresom, koja i nakon skoro 30 godina života u Zagrebu aktivno govori i piše na svom dijalektu brodmoravičkog kraja te ga nastoji promovirati i izvan granica Gorskog kotara. Osnivačica je Fabulusa, udruge za promicanje priče koja je i organizator „Goranskog Cukraca“.

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

Književni festival održat će se na ukupno 10 lokacija u Gorskom kotaru – u 9 osnovnih škola (Severin na Kupi, Vrbovsko, Moravice, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Delnice, Fužine i Mrkopalj) te u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice.

Događanja po školama namijenjena su učenicima škola, a promocija slikovnice ‘Filipova fotelja’ Natalije Mitrić u knjižnici Delnice, u subotu 28.5. u 11 sati, jedina je otvorena za javnost. Slikovnica je namijenjena starijim predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole a dobrodošli su i njihovi roditelji jer slikovnica govori upravo o ljubavi između roditelja i djece, ali i o ljubavi općenito.

Dio festivala na književnom jeziku održava se u suradnji sa Festivalom Pazi, knjiga! koji od 2004. promiče dječju knjigu i književnost, a u sklopu njega se dodjeljuje i nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja