Prilagodba pristupačnosti

A

A

Goranski Cukrac 2022. – festival književnosti na dijalektu i književnom jeziku za djecu

10. svibnja 2022.

Podijeli

U razdoblju od 25. do 28. svibnja u Gorskom kotaru će se održati prvi festival dijalektalne i standardne književnosti za djecu 'Goranski Cukrac'. Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš, a upravo će to ovaj festival i ponuditi djeci – slatkiše od riječi!

No, osim slatkiša od riječi, bit će tu još i drugih iznenađenja, koja su pomogli složiti prijatelji djece i knjige: Sretno srce, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Profil knjiga i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Cilj festivala je razveseliti djecu i motivirati ih da pišu, na dijalektu ili na standardu, i da čitaju, čitaju, čitaju…Cilj je također približiti im autore iz njihovog kraja, kao i autore iz cijele Hrvatske te ih upoznati sa novitetima na dječjoj književnoj sceni.

U dijelu festivala na književnom jeziku sudjeluju: Alma Pongrašić, koja promovira svoju slikovnicu o napuštenim psima ‘Mi nismo sami’ (međunarodno priznanje White Ravens za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2021.), nastupa sa svojim psom, divnom stafordicom Gili. Ana Kadoić, poznata ilustratorica i autorica nekoliko slikovnica kroz svoju će radionicu poučiti djecu kako nastaje slikovnica, a u sklopu nje održat će se i projekcija istoimenog autorskog filma. Irena Zelena, pjesnikinja i voditeljica Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji, promovirat će svoje tri zbirke poezije za djecu (‘Imati sve’, ‘Kad si sretan’ i  ‘Između odmora’) i održati radionicu pisanja poezije. Natalija Mitrić, idejna začetnica Goranskog Cukraca i voditeljica Fabulusa – udruge za promicanje priče, promovirat će svoju slikovnicu ‘Filipova fotelja’.

U dijalektalnom dijelu programa sudjeluju goranski autori: Zlatko Pochobradsky, umirovljeni dugogodišnji profesor i ravnatelj SŠ „Vladimir Nazor“ u Čabru koji piše na književnom jeziku i goranskoj kajkavštini – gerovskom govoru. Napisao je petnaestak knjiga i zastupljen je u nekoliko antologija. Davor Grgurić, jedan od najpoznatijih promotora goranske jezične baštine, novinar, književnik i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika. Natalija Mitrić, Goranka sa zagrebačkom adresom, koja i nakon skoro 30 godina života u Zagrebu aktivno govori i piše na svom dijalektu brodmoravičkog kraja te ga nastoji promovirati i izvan granica Gorskog kotara. Osnivačica je Fabulusa, udruge za promicanje priče koja je i organizator „Goranskog Cukraca“.

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

Književni festival održat će se na ukupno 10 lokacija u Gorskom kotaru – u 9 osnovnih škola (Severin na Kupi, Vrbovsko, Moravice, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Delnice, Fužine i Mrkopalj) te u Gradskoj knjižnici Janet Majnarich Delnice.

Događanja po školama namijenjena su učenicima škola, a promocija slikovnice ‘Filipova fotelja’ Natalije Mitrić u knjižnici Delnice, u subotu 28.5. u 11 sati, jedina je otvorena za javnost. Slikovnica je namijenjena starijim predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole a dobrodošli su i njihovi roditelji jer slikovnica govori upravo o ljubavi između roditelja i djece, ali i o ljubavi općenito.

Dio festivala na književnom jeziku održava se u suradnji sa Festivalom Pazi, knjiga! koji od 2004. promiče dječju knjigu i književnost, a u sklopu njega se dodjeljuje i nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige