Prilagodba pristupačnosti

A

A

Godina čitanja u Zbirci Richter – zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti

4. rujna 2021.

Podijeli

4. rujna 2021. – Tradicionalne kreativne radionice subotom u Zbirci Richter zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, povodom Godine čitanja u organizaciji Ministarstvo kulture i medija od danas su obojane poticanjem kulture čitanja.

 

Ciklus „Čitaj, crtaj, slikaj“ u kojem su nadahnuće i poticaj za likovno stvaralaštvo knjige o umjetnosti, umjetnicima, bojama i oblicima posvećen je djeci (od 5 do 10 godina). Danas se na prvoj radionici čitala knjiga A. Beaty i D. Robertsa „Iggy Peck Arhitekt“ o dječaku koji je zaljubljen u građenje i arhitekturu, nakon koje su djeca drvenih štapića samostalno izrađivala građevine.

Popodne je počeo i ciklus radionica kreativnog i kritičkog čitanja pod nazivom „Kako čitamo muzej“ namijenjen starijima od 54 godine. Cilj aktivnosti je uključiti radno aktivnu populaciju i osobe treće životne dobi u život kulturne ustanove te kroz dijalog s umjetničkim tekstovima potaknuti njihovu kreativnu interpretaciju. Posjetitelji su se danas upoznali s prostorom Zbirke Richter i s temeljnim pojmom za interpretaciju djela Vjenceslava Richtera – sintezom, koji susrećemo u njegovom teorijskom i praktičnom radu.

Ciklus „Crtaj, slikaj, čitaj“ vodi odgojiteljica predškolske djece, pedagoginja i profesorica povijesti Lana Gospodnetić, a ciklus „Kako čitamo muzej?“ povjesničarka umjetnosti i sociologinja Lora Rajčić  i studentica francuskog jezika i povijesti umjetnosti Ivana Završki. Radionice su besplatne, financirane sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo