Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dubravka Ugrešić posmrtno je osvojila prestižnu Njegoševu nagradu

17. listopada 2023.

Podijeli

Dubravka Ugrešić, jedna od najznačajnijih domaćih književnica, znanstvenica i publicistica, posmrtno je osvojila prestižnu Njegoševu nagradu, koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo.

Iz obrazloženja žirija saznajemo da je autorica osvojila nagradu zbog svoga književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažiranosti, a predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost.

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom.

Dubravka Ugrešić (Kutina, 27. ožujka 1949. – Amsterdam, 17. ožujka 2023.) bile je književnica, znanstvenica, publicistica. Autorica je brojnih knjiga izmeđuostalih i Poza za prozuŠtefica Cvek u raljama životaŽivot je bajkaForsiranje romana-rekeAmerički fikcionarKultura lažiMuzej bezuvjetne predajeZabranjeno čitanjeMinistarstvo boliNikog nema domaBaba Jaga je snijela jaje Napad na minibarLisica i Doba kože prevedenih na više od dvadeset jezika.

Izvor: Fraktura

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige