Prilagodba pristupačnosti

A

A

DOMOFEST 2023.

31. svibnja 2023.

Podijeli

Nadahnutim izvedbama domoljubnih pjesama kaštelanski osnovnoškolci privukli su i ove godine brojnu publiku na drugi po redu festival domoljubnih pjesama DOMOFEST koji je u utorak, 23. svibnja, održan u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu.

Prema glasovima publike, nagrada je otišla u ruke 8. C razreda za izvedbu pjesme „Moja domovina”, koju su otpjevali: Lucia Aščić, Karmen Rozarija Aščić, Mia Krešo, Nina Ćurković i Antonio Bogić, dok je nagradu stručnog povjerenstva dobila pjesma „Dajem ti srce” u izvedbi 8. A razreda, koji su predstavljali Lucija Bešlić i Dominik Dujmić. Predstavnici 8. A i 8. C svojim izvedbama osvojili su jednodnevni izlet za svoj razred.

„Pjevanjem domoljubnih pjesama na Festivalu hrvatskih domoljubnih pjesama DOMOFEST-u kaštelanski osnovnoškolci održavaju živim plamen ljubavi prema našoj voljenoj domovini Hrvatskoj. Hvala Gradu Kaštela, kao i svima koji su se uključili u ovo događanje kako bismo na ovaj način proslavili ono na što moramo biti ponosni – hrvatsku državnost i hrvatsku samostalnost“, rekla je u uvodnoj riječi ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić pozdravivši sve nazočne i uputivši pritom riječi zahvale pročelnici za društvene djelatnosti Grada Kaštela Antoniji Kljaić koja je na DOMOFEST stigla kao predstavnica glavnog pokrovitelja, Grada Kaštela, koji je osigurao sredstva za izlet dvaju razreda čiji predstavnici osvoje nagradu publike i nagradu stručnog povjerenstva.

Glazbene izvedbe 14 odabranih skupina koje su, pjevajući domoljubne pjesme uz glazbenu pratnju prof. glazbene kulture Darija Cuculića predstavljale svoj razred ocjenjivalo je stručno Povjerenstvo u sastavu: Ankica Cicvarić, profesorica likovne kulture, vjeroučiteljica i glazbenica; Pere Eranović, glumac HNK Split i glazbenik; Zdravko Kraljević, član zbora HNK Split, Nikša Krpetić, književnik i glazbenik te Dario Cuculić, a publika je glasovala putem mobilne aplikacije.

Za vrijeme prebrojavanja glasova stručnog povjerenstva publika je mogla poslušati učenike OŠ kneza Mislava i OŠ Ostrog koji su kazivali domoljubne stihove Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića, Ive Cvitića, Drage Ivaniševića i Silvija Strahimira Kranjčevića, a koje su za izvedbu pripremili mentori Marijana Vulas i Jozo Lovrić.

„Ovoliko zanimanje i interes publike svih generacija najbolje govori o vrijednosti ovog događanja u kojem mladi iskazuju ljubav prema Hrvatskoj kroz pjevanje domoljubnih pjesama i uz kazivanje domoljubnih stihova hrvatskih književnika, i to u čast na sve naše ponosne i hrabre pretke koji su se stoljećima borili za slobodu hrvatskog naroda i za svoju domovinu, u kojoj smo oduvijek samo željeli biti svoji na svome i živjeti u miru“, zaključila je Renata Dobrić u ime organizatora DOMOFEST-a čestitavši pobjednicima i zahvalivši svim sudionicima i članovima Povjerenstva, baš kao i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, i onima koji su došli bodriti natjecatelje.

Tekst: Renata Dobrić

Fotografije: Đurđica Čavka

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige