Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodjelom priznanja Knjižnica godine za 2021. Gradskoj knjižnici Požega svečano obilježen Dan hrvatskih knjižnica

12. studenoga 2021.

Podijeli

12. studenog 2021. – Gradskoj knjižnici Požega dodijeljeno je priznanje „Knjižnica godine“ za 2021. godinu, koju u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada već jedanaestu godinu za redom dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo.

 

Dan hrvatskih knjižnica središnje je događanje Mjeseca hrvatske knjige, a  obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama 1960. godine, čime su postavljeni pravni temelji za sustavni razvoj i djelovanje hrvatskih knjižnica kao i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Na svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak zahvalio je knjižničarskoj struci na požrtvovnom radu u ovim izazovnim okolnostima u kojima je vođena entuzijazmom i brigom za korisnike pokazala vitalnost, fleksibilnost, kvalitetu i veliki stručni potencijal čime je potvrđena njihova nezamjenjiva uloga u društvu.

Uz čestitke ovogodišnjem laureatu, Gradskoj knjižnici Požega, njezinim djelatnicima i korisnicima, državni je tajnik istaknuo kako ga posebice raduje što je u Godini čitanja Gradska knjižnica Požega uz pomoć Ministarstva kulture i medija dobila suvremeno arhitektonsko, funkcionalno zdanje kakvo zaslužuje.

Osvrnuvši se na novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, nove pravilnike i standarde za knjižnice, državni je tajnik rekao kako se od 1960. godine do danas zakonska legislativa iz područja knjižnica i knjižničarstva u više navrata mijenjala i dorađivala s ciljem pronalaska što uspješnijih i kvalitetnijih odgovora na izazove vremena i potrebe usklađivanja s društvenim i tehnološkim promjena. Izrazio je i uvjerenje kako će izrada Nacionalnog plana razvoja kulture, aktivirati i knjižničarsku zajednicu te dodatno istaknuti knjižnice kao neizostavne čimbenike hrvatskog gospodarskog i društvenog razvoja te očuvanja kulturnog identiteta.

Okupljenima su se obratili i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić te ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je digitalnu kampanju pod nazivom Knjižnice uvijek i svugdje! koja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do početka sljedećega Mjeseca hrvatske knjige.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige

25. siječnja 2023.

Online brošura ‘Za dobre vibre – čitaj libre’ – Ajmo čitat!

24. siječnja 2023.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga