Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodjelom nagrade Zoranu Feriću za „Putujuće kazalište“ završeni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

23. listopada 2021.

Podijeli

23. listopada 2021. – Uoči rođendana Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku je jednom od najboljih hrvatskih književnika Zoranu Feriću dodijeljena nagrada Ksaver Šandor Gjalski za najbolje objavljeno prozno književno djelo u 2020. godini, za roman „Putujuće kazalište“, čime su završeni ovogodišnji Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Zoranu Feriću nagradu je uručila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, čestitajući mu na velikom priznanju kojeg je ponovno zaslužio nakon 21 godinu, i nakon mnogih romana i pripovijetki, odličnim kritikama i iznimnom interesu publike, svojim drugim po redu „Gjalskim“ dokazao status jednog od najvećih hrvatskih prozaista.
„Ova nagrada koja se dodjeljuje od 1979. godine, jedna je od onih naših najstarijih i najvažnijih književnih priznanja najboljem objavljenom proznom književnom djelu u Republici Hrvatskoj“, podsjetila je ministrica te izrazila ponos što redovito podržavajući ovu vrijednu manifestaciju i nagradu, Ministarstvo kulture i medija potiče izvrsnost suvremenog književnog stvaralaštva, ali i tradicionalnu književnu priredbu koja u lokalnoj zajednici promiče književnost i čitanje.
Ministrica je posebno zahvalila neumornim organizatorima, Gradu Zaboku i Društvu hrvatskih književnika koji s puno truda i entuzijazma svake godine organiziraju ovu književnu manifestaciju. Književnicima je ministrica zaželjela obilje nadahnuća, a svima koje povezuje ljubav prema knjizi što više druženja s dobrim knjigama.
„Živeći uglavnom u razdobljima kriza kakvima svjedoče naše generacije, naučili smo da nas upravo to druženje oplemenjuje, čini iskusnijima, pa možda čak  i boljim ljudima“, zaključila je ministrica, uz koju su se na svečanosti obratili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar te dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, a Zoran Ferić je čitao odlomke iz svojeg nagrađenog romana „Putujuće kazalište.“
U okviru manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog koju organizira Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije te gradova Poreča i Crikvenice, a koja se tradicionalno održava krajem listopada i ove su se godine – u Godini čitanja, održali različiti kulturni programi — izložbe, promocije knjiga i likovnih radova te književna tribina i kazališna predstava, a  dodijeljene su i nagrade Gjalski učenicima srednjih škola i osnovnih škola za najbolje prozne literarne radove.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo