Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodijeljene nagrade najboljim knjižarama u 2022. godini

20. prosinca 2022.

Podijeli

Nakon što su u Godini čitanja prvi put nagrađene hrvatske knjižare i antikvarijati, s ciljem podrške knjižarskoj djelatnosti i povećanja vidljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga, već i susreta s čitateljskom publikom, Ministarstvo kulture i medija i ove je godine raspisalo Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj.

Na svečanoj dodjeli, održanoj u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore – jednoj od prošlogodišnjih dobitnika, dodijeljeno je ukupno jedanaest nagrada.

Na temelju zadanih kriterija stručnog povjerenstva kao i dodijeljenih elektroničkih glasova publike, najboljim antikvarijatima proglašeni su Mali neboder iz Rijeke te Brala i Zlatarevo zlato iz Zagreba, najbolje samostalne knjižare na području Hrvatske su Knjižara Val iz Rijeka te Knjižara Dani lipa iz Ivanić Grada, najbolje samostalne knjižare u Zagrebu su Knjižara Pričozemska i Glazbena knjižara Rockmark, najbolje knjižare u okviru knjižarskoga lanca na području Hrvatske su knjižara Znanje iz Rijeke, Školska knjiga iz Metkovića te Hoću knjigu – Supernova iz Zadra, dok je najboljom knjižarom u okviru knjižarskoga lanca u Zagrebu proglašen Bookshop Znanje.

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na entuzijazmu svim dionicima knjižnoga lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa te organizatora književnih festivala, manifestacija, nagrada, do knjižnica i knjižara u kojima je susret s čitateljima najintenzivniji. Podsjetila je kako je ova nagrada pokrenuta kao jedan od novih projekata potpore knjizi i čitanju u Godini čitanja te da je njezin glavni cilj povećati vidljivost knjižara, ne samo kao mjesta gdje se prodaju knjige, već i kao svojevrsnih kulturnih centara, mjesta susreta čitatelja i ljubitelja knjiga svih generacija, kao i onih koji svijet knjige i čitanja tek otkrivaju.

„Posebno smo sretni što smo nakon dvije pandemijske godine bogatiji za više od deset novih knjižara u cijeloj Hrvatskoj, što svjedoči ne samo o oporavku sektora nakladništva i knjižarstva, nego i o rastućem interesu za kupnju knjiga“, izrazila je zadovoljstvo ministrica te najavila nastavak nagrađivanja najboljih knjižara u nadolazećem razdoblju.

Na natječaj, na koji se nisu mogli javiti prošlogodišnji dobitnici, pristiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je najviše iz Zagreba (17), zatim slijede Rijeka (5), Zadar (4), Varaždin (3) te Osijek (2) i Pula (2), dok je po jedna prijava pristigla iz Požege, Metkovića, Ivanić Grada, Slavonskog Broda i Splita.

Publika je putem mrežne stranice  http://www.citaj.hr  s 5 343 elektroničkih glasova dala svoj doprinos u odabiru najboljih, a Povjerenstvo je nakon obilaska svih prijavljenih knjižara prema zadanim kriterijima odlučivalo u istom sastavu kao i prošle godine: pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs te putopisac i dramski pisac Jasen Boko.

Kriterije te obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici. 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo