Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodijeljene Nagrade najboljim knjižarama Ministarstva kulture i medija

15. prosinca 2023.

Podijeli

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koju je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u Godini čitanja pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, dodijeljene su 15. prosinca u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade.

Do 1. prosinca 2023. godine prikupljeno je ukupno 11 374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova, prema kojima je najboljom samostalnom knjižarom u 2023. godini proglašen Zuzi shop iz Zagreba. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović  i Stripovi na kvadrat iz Zagreba, a treća nagrada pripala je Knjižari Matice hrvatske iz Zagreba. Školskoj knjizi u Vukovaru dodijeljena je prva nagrada za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca u 2023. godini, a drugu nagradu ravnopravno dijele knjižara Znanje iz Splita i Planetopija iz Zagreba dok je treću nagradu osvojila knjižara Hoću knjigu iz Rijeke.

Čestitavši dobitnicima, nagrade je uručila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te zahvalila svim nagrađenima na predanom, poštenom i profesionalnom radu, na entuzijazmu kojim pristupaju knjizi i književnosti.  Istaknuvši kako je broj internetskih glasova koji su tijekom mjeseci dodijeljeni knjižarama najbolji pokazatelj vidljivosti nagrade i želje publike da nagradi svoju knjižaru, ministrica je izrazila zadovoljstvo što se svake godine prijavljuju nove ili novootvorene knjižare, a ove je godine zabilježeno duplo više glasova nego protekle godine.

„U Ministarstvu kulture i medija dosljedno i kontinuirano podržavamo sve dionike knjižnoga lanca, a naročito smo svjesni fragilnosti knjižarskoga sustava koji možda najviše ovisi o samom tržištu“, rekla je ministrica podsjetivši na krizu u nakladništvu 2017., te na spremnost struke, odnosno Zajednice nakladnika i knjižara da u partnerstvu s Ministarstvom stabilizira sektor koji danas bilježi pozitivne trendove. „Uz književnike i prevoditelje, uz nakladnike i organizatore književnih manifestacija, festivala i sajmova za koje provodimo posebno osmišljene programe podrške, pokrenuli smo nekoliko novih mjera ili intenzivirali provedbu starih, usmjerenih posebno na knjižare te na sustav distribucije knjiga“, rekla je ministrica te dodala kako sve mjere koje provodi Ministarstvo kulture i medija osuvremenjujemo u skladu s aktualnim stanjem na sceni i na tržištu.

„Već niz godina provodimo mjeru potpore književnim programima u knjižarama s ciljem omogućavanja knjižarama da održavaju manje programe kojima će promovirati knjigu i čitanje te dodatno privući kupce knjiga“ podsjetila je ministrica te naglasila kako je Ministarstvo putem programa poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama potaknulo jačanje i osuvremenjivanje, ali i otvaranje novih knjižara kojih je samo nakon pandemije otvoreno desetak diljem Hrvatske.

Ovogodišnja dodjela nagrade najboljim knjižarama u Hrvatskoj, kojom Ministarstvo kulture i medija nastoji povećati vidljivost knjižara kao glavnih mjesta susreta s čitateljskom publikom održana je na kraju još jedne, za sve koji sudjeluju u lancu proizvodnje i distribucije knjige, uspješne godine. Nagrađene su predstavili članovi povjerenstva nagrade: pjesnikinja Ana Brnardić i prevoditeljica Lea Kovacs te voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija dr. sc. Mihaela Majcen Marinić.

Kriterije i obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici.

Galerija fotografija>>>

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige