Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodijeljene godišnje nagrade Dana Josipa i Ivana Kozarca

2. studenoga 2021.

Podijeli

2. studenoga 2021. – Po 27. put u Vinkovcima, od 27. do 29. listopada 2021. godine, održana je književno-znanstvena manifestacija Dani Josipa i Ivana Kozarca u sklopu koje su dodijeljene godišnje nagrade za životno djelo, znanstveni rad, književnost te povelje uspješnosti.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada Privlačica i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume u cilju očuvanja, proučavanja i promicanja slavonske književne baštine.

U programu ovogodišnje manifestacije, uz pjesničke susrete, edukativna događanja, predavanja, predstavljanja knjiga te dodjele književnih nagrada za 2021. godinu, organiziran je i znanstveni okrugli stol. U programu su sudjelovali istaknuti književnici, književni znanstvenici i kritičari: akademici Josip Bratulić, Dubravka Brezak Stamać, Krešimir Nemec i Pavao Pavličić te Miro i Mladena Gavran. Tradicionalno je održana i priredba „Živi kapitali“ na kojoj su hrvatski književnici – Josip Cvenić, Miro Gavran, Marko Gregur, Krešimir Nemec, Franjo Nagulov, Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Tomislav Žigmanov – čitali ulomke svojih djela na Trgu bana Šokčevića. Posljednjeg dana manifestacije, u petak 29. listopada, održana je dodjela godišnjih nagrada Dana Josipa i Ivana Kozarca.

Dobitnik nagrade za životno djelo hrvatski je dramatičar, romanopisac i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Miro Gavran. Za knjigu godine nagrađeni su Krešimir Nemec za znanstveni rad „Leksikon likova iz hrvatske književnosti“ i Julijana Matanović za roman „Djeca na daljinu“. Povelje uspješnosti primili su Mirjana Repanić Braun i Mario Braun za zajednički rad „Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku“ te Paula Rem za knjigu „U ime kapitala“.

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini