Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dodijeljene godišnje nagrade Dana Josipa i Ivana Kozarca

2. studenoga 2021.

Podijeli

2. studenoga 2021. – Po 27. put u Vinkovcima, od 27. do 29. listopada 2021. godine, održana je književno-znanstvena manifestacija Dani Josipa i Ivana Kozarca u sklopu koje su dodijeljene godišnje nagrade za životno djelo, znanstveni rad, književnost te povelje uspješnosti.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada Privlačica i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume u cilju očuvanja, proučavanja i promicanja slavonske književne baštine.

U programu ovogodišnje manifestacije, uz pjesničke susrete, edukativna događanja, predavanja, predstavljanja knjiga te dodjele književnih nagrada za 2021. godinu, organiziran je i znanstveni okrugli stol. U programu su sudjelovali istaknuti književnici, književni znanstvenici i kritičari: akademici Josip Bratulić, Dubravka Brezak Stamać, Krešimir Nemec i Pavao Pavličić te Miro i Mladena Gavran. Tradicionalno je održana i priredba „Živi kapitali“ na kojoj su hrvatski književnici – Josip Cvenić, Miro Gavran, Marko Gregur, Krešimir Nemec, Franjo Nagulov, Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Tomislav Žigmanov – čitali ulomke svojih djela na Trgu bana Šokčevića. Posljednjeg dana manifestacije, u petak 29. listopada, održana je dodjela godišnjih nagrada Dana Josipa i Ivana Kozarca.

Dobitnik nagrade za životno djelo hrvatski je dramatičar, romanopisac i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Miro Gavran. Za knjigu godine nagrađeni su Krešimir Nemec za znanstveni rad „Leksikon likova iz hrvatske književnosti“ i Julijana Matanović za roman „Djeca na daljinu“. Povelje uspješnosti primili su Mirjana Repanić Braun i Mario Braun za zajednički rad „Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku“ te Paula Rem za knjigu „U ime kapitala“.

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige