Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dobitnici Nagrade ‘Grigor Vitez’ 2021.

24. lipnja 2022.

Podijeli

Sven Adam Ewin, Zoran Pongrašić, Manuela Vladić Maštruko, Lucija Mrzljak, Krunoslav Mikulan, Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić dobitnici su Nagrade 'Grigor Vitez' 2021. za dječju književnost i ilustraciju.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2021. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

– Spisatelj Sven Adam Ewin je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije POVEDI ME ZA RUKU, DIDA (Semafora, Zagreb)
– Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KRIVE SU SEKA I SEKA (Knjiga u centru, Zagreb)
– Ilustratorica Lucija Mrzljak je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnici MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK (Olja Savičević Ivančević, Sandorf, Zagreb)
– Ilustratorica Manuela Vladić Maštruko je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici BIJELE RIBICE LAVANDIJERICE (ArteInsula, Zagreb)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2021.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“:
– Spisatelj Krunoslav Mikulan osvojio je nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman ŠKOLA U OPASNOSTI (Naklada Ljevak, Zagreb)
– Spisateljica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Vendi Vernić osvojile su nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu LUDA KUĆA (Mala zvona, Zagreb)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Predsjednik povjerenstva, Zlatko Krilić, književnik, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba, viša knjižničarka, dr.sc. Frano Dulibić, red.prof., Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izv.prof.art. Stanislav Marijanović, diplomski sveučilišni studij ilustracija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ilustrator i književnik, dobitnik Nagrade “Grigor Vitez”, dr.sc. Diana Zalar, red.prof., Katedra za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Odluku o Nagradi „Ptičica“donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 5 članica Dječjeg žirija.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Vidi i: Pohvala Nagrade ‘Grigor Vitez’ za 2021.

 

 

Foto: Savez DND

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo