Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dobitnica 15. književne nagrade tportala Marija Andrijašević

15. lipnja 2022.

Podijeli

Prema odluci žirija, 15. književna nagrada tportala pripala je spisateljici Mariji Andrijašević, za roman 'Zemlja bez sutona'.

Za 15. književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje autoru ili autorici najboljeg hrvatskog romana objavljenog u prošloj kalendarskoj godini, bilo je prijavljeno 47 naslova. Nakon više tisuća pročitanih stranica i dugog vijećanja žiri je odlučio: najbolji hrvatski roman u prošloj godini je ‘Zemlja bez sutona’, prozni prvijenac Marije Andrijašević, nagrađivane pjesnikinje koja je sad već davne 2007. godine bila nagrađena Goranom za mlade pjesnike, za zbirku pjesama ‘davide, svašta su mi radili’.
Uz pobjednicu natječaja Mariju Andrijašević, u finalu ovogodišnje književne nagrade tportala našli su se Marinko Koščec (Sami), Đorđe Matić (Niotkuda s ljubavlju), Sandra Antolić (Svojevrsna) i Nora Verde (Moja dota).

Iz obrazloženja žirija:
“Roman prvijenac Marije Andrijašević književno je iznenađenje koje se po gustoći stila i cizeliranoj rečenici te strpljivoj gradnji teksta ne samo izdvaja u lanjskoj hrvatskoj romanesknoj produkciji nego svojega poetičkog srodnika ima tek u Desničinim Proljećima Ivana Galeba (1957). Riječ je o romanu koji je pisan na pozadini tradicije velikih pripovjedača koji su Dalmatinskoj zagori dali prozni oblik, poput Šimunovića, spomenutog Desnice, Božića i Raosa, portretirajući isti patrijarhalni ambijent, njegovu zagušujuću atmosferu i klanovsko obrušavanje na pojedinca ako se po kakvoj crti ne uklapa u zakone kolektiva, s tom razlikom što je autorica osmislila i na svim razinama – pripovjednoj, aktancijalnoj, simboličkoj, stilskoj – ostvarila dojmljiv ženski lik, dajući mu glas da čitatelja vodi kroz emocionalno uvjerljivu i životnu priču o odnosu između kćeri i oca (…)”

Pored novčane nagrade i skulpture, Marija Andrijašević će dobiti i audioizdanje svog romana.

Žiri nagrade djelovao je u sastavu: prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija, kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić.

Opširnije

  Foto: tportal.hr / autor: Matej Grgić

 

Objava: 15.6.2022.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja