Prilagodba pristupačnosti

A

A

Dani otvorenih vrata NSK: Otkrijte blaga najveće hrvatske knjižnice

15. veljače 2024.

Podijeli

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 22. veljače ove godine proslavit će Dan Knjižnice u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga 'Misal po zakonu rimskoga dvora', a 20. i 21. veljače otvara svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima na Danima otvorenih vrata NSK.

Danom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježit će se 417. obljetnica postojanja Knjižnice, koja kao središnja knjižnica Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu te središnje mjesto prikupljanja i čuvanja pisanoga i tiskanoga kulturnog dobra predstavlja ključno mjesto hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja. U sklopu svečanoga obilježavanja Dana NSK bit će dodijeljena Nagrada i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Danu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prethode Dani otvorenih vrata NSK, 20. i 21. veljače, kada svi zainteresirani građani uz stručno vodstvo mogu obići Knjižnicu, njezine zbirke, upoznati se s njezinim radom i sudjelovati u prigodnim programima. Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata organiziran je obilazak Knjižnice i zbirki građe posebne vrste NSK u 10, 13 i 17 sati, a od 15 do 17 sati u malome predvorju Knjižnice održava se pokazna radionica Kako se čuva baština NSK?.

Dani otvorenih vrata NSK u znaku Marulića

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata NSK posvećeni su Marku Maruliću, u godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Marulićevom Godinom u povodu 500. obljetnice smrti ovoga velikana hrvatske pisane riječi.

U obilascima Knjižnice u 10 i 13 sati pod nazivom Upoznajte NSK i Posebne zbirke posjetitelji će imati priliku upoznati se s radom najvrjednijih zbirki NSK. Zbirka rukopisa i starih knjiga izložit će najznačajnija Marulićeva djela, među kojima i Juditu iz 1522. godine. U Zbirci zemljovida i atlasa upoznat će se sa starim kartama i planovima, u Grafičkoj zbirci s umjetnicima Marulićeva rodnog grada, dok će se Zbirka muzikalija i audiomaterijala posjetiteljima predstaviti s temom Dvije važne obljetnice  Marulić i Bersa te tako podsjetiti i na 90. obljetnicu smrti istaknutoga hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Pokazna radionica „liječnika za knjige“

U malome predvorju Knjižnice od 15 do 17 sati održat će se pokazna radionica Odjela zaštite i pohrane Kako se čuva baština NSK?. Na radionici će restauratori i konzervatori Knjižnice upoznati posjetitelje s izazovima zaštite građe na temu Knjiga i njezini neželjeni sustanari. U dijelu radionice pod nazivom Popravimo zajedno svi zainteresirani upoznat će se s tehnikama laminiranja građe uz mogućnost sudjelovanja u jednostavnim popravcima knjiga, a u dijelu radionice pod nazivom Izvezi i uveži i s tehnikama ručnoga uveza knjiga.

Priče iz povijesti i jedinstvene bojanke

Posjetitelji interaktivnoga obilaska pod nazivom Upoznajte NSK predviđena u 17 sati obići će monumentalno zdanje Knjižnice, upoznati se njezinim uslugama i čuti zanimljivosti iz 417 godina duge povijesti Knjižnice.

U velikome predvorju sve posjetitelje čeka i kutak za predah uz jedinstvene bojanke s motivima građe iz fonda NSK i križaljake iz starih izdanja hrvatskih novina.

Najveća hrvatska knjižnica s 130 kilometara polica s knjigama

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu najveća je knjižnica u Hrvatskoj. Prostire se na 44 432 kvadratna metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama i približno 3,5 milijuna jedinica različite vrste građe, a Dani otvorenih vrata prilika su za vidjeti neka od najvrjednijih djela hrvatske kulture te poslušati priče iz duge i uzbudljive povijesti Knjižnice.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige