Prilagodba pristupačnosti

A

A

ČitKAJ – Čitaj s Kajkavianom

8. studenoga 2021.

Podijeli

8. studenoga 2021. – Projekt ČitKAJ – Čitaj s Kajkavianom koje udruga Kajkaviana – društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine provodiu partnerstvu s Knjižničarskim društvom Krapinsko-zagorske županije zamišljen je kao niz aktivnosti koje uključuju edukacije, radionice, izvedbe i predavanja za publiku različite dobi koje su sve usmjerene poticanju čitanja, kao i poticanju roditelja, knjižničara, učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika da se snažnije angažiraju u promociji čitanja u svojim domenama.

Prva aktivnost projekta koji je s provedbom započeo krajem lipnja 2021. godine stoga je bila petodnevna edukacija za voditelje Čitateljskih klubova koju je vodila Ivana Ivančić Medved, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje s velikim iskustvom u organizaciji i provođenju čitateljskih klubova, uz gostujuće predavanje Vesne Kurilić i Jasenke Alić-Tadić iz GK Rijeka, također iskusnih moderatorica. Među ostalima, u edukaciji je sudjelovao Andrija Jurki, voditelj Kajkavianinog SF/fantasy čitateljskog kluba „Fantazirajmo o čitanju“ koji je također u sklopu projekta započeo s djelovanjem krajem listopada. Odličan odaziv na obje aktivnosti svjedoči o važnosti okupljanja čitača oko zajedničkog interesa i želji da kritički i kreativno razgovaraju o pročitanom.

Početkom rujna u Krapinskim Toplicama i Oroslavju održane su dvije izvedbe Margarete Peršić, profesionalne interpretatorice priča. Slušanje, ali i aktivno sudjelovanje u priči u ugodnim ambijentima mjesnih i gradskih parkova nedvojbeno su bili poticajna aktivnost za najmlađe sudionike, vrtićarce i učenike nižih razreda osnovne škole, od kojih su mnogi nečitači te je slušanje ili gledanje izvedbe priče jedini način da „čitaju“.

Prve tri subote u listopadu bile su rezervirane za interdisciplinarne radionice čitalačke pismenosti za učenike i učitelje u prostorijama OŠ Bedekovčina. Voditeljica dr. sc. Ankica Crkvenčić raznim je zadatcima poticala sudionike da osvijeste niz misaonih aktivnosti i alata kojima se koriste pri dekodiranju nekog teksta, kako bi u konačnici stekli strategije za suvereno razumijevanje nepoznatih tekstova različitih vrsta. Odličan odaziv na radionice posvjedočio je o važnosti osviještenog pristupa čitanju koje je u samom središtu obrazovnog procesa.

Održane su i dvije od četiri planirane radionice izrade videonajava knjige za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta koje vodi redatelj Tomislav Šoban. Nakon upoznavanja s osnovama filmske tehnike i naracije, sudionici su odabrali književna djela koja će predstaviti u kratkom traileru.
Pred sam završetak projekta, 8. studenoga 2021. održat će se dva predavanja profesorica dr. sc. Anite Peti-Stantić i dr.sc. Gordane Keresteš s temama Zašto neka djeca teže čitaju i kako im možemo pomoći? te Zašto je djeci važno čitati od najranije dobi? Predavanja će se održati u hibridnom obliku – uživo u OŠ Matije Gupca Donja Stubica i Gradskoj galeriji Zabok za ograničen broj posjetitelja te putem Zoom aplikacije.

Kao finale projekta krajem mjeseca održat će se Festival čitateljske kreativnosti na kojoj će se predstaviti projekti i ostale i aktivnosti koje su sa svojim korisnicima provodili školski i narodni knjižničari tijekom Godine čitanja.

Projekt Čitkaj – Čitaj s Kajkavianom sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorska županija u sklopu Godine čitanja.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja