Prilagodba pristupačnosti

A

A

Akcija Dekica za snove – Smiješak za sve

4. listopada 2022.

Podijeli

U velikoj jednodnevnoj akciji 'Dekica za snove' udruge 'Smiješak za sve' kojom se promovira i potiče čitanje, sudjelovalo je čak četrdeset volontera i tisuću djece vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na čak petnaest lokacija u gradu Zagrebu i široj okolici te u Petrinji i Glini. 

ČITANJE NA DEKICI ZA SNOVE JE PRAVI UŽITAK

„Knjiga je san koji držite u ruci”, znaju to dobro sudionici akcije „Dekica za snove“ koju je organizirala udruga Smiješak za sve.

Više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića grada Zagreba, Zagrebačke županije, Petrinje i Gline zaplovilo je čudesnim svjetovima iz priča i bajki na Smiješkovim dekicama za snove. Uživali su punih dva sata slušajući priče u interpretaciji 40 volontera Smiješka za sve, inače teta i stričeka pričalica iz zagrebačkih bolnica, glumaca Marije Kolb i Josipa Kučana, učiteljica i knjižničara. Zbog kišice koja je u srijedu neumorno padala, prvi dio druženja proveli su u učionicama i školskim dvoranama, a čim su se pojavile prve zrake sunca, premjestili su se u školska dvorišta i gradske parkove. Smijeh i veselje širili su se uokolo i to je bio znak da su ih knjige povezale na najbolji mogući način. Učenici su tako mogli čuti priče Miš lavljeg srca, Hrabrica, Moj tata je tat, Žirafe plesati ne znaju, Kratkovidna žirafa, Svemirci gaćoljupci, Pastele u štrajku, Nemoj otvoriti ovu knjigu, Moraš donijeti šešir, Vuk koji je htio biti druge boje i mnoge druge.

6. Dekica za snove održavala se 28. rujna 2022. na petnaest  lokacija. Cilj ove jednodnevne akcije je odvojiti djecu od računala i pametnih telefona barem na dva sata i potaknuti ih  na čitanje, druženje i volontiranje. Izvrsna je to poruka najmlađima da shvate koliko je čitanje važno i koliko svakog pojedinca vodi do novih spoznaja i razvoja kognitivnih sposobnosti.
Djeca su slušala i čitala priče s volonterima i učiteljima u gradskim parkovima Ribnjak i Bundek, te u dvorištima i predvorjima škola. Na nekoliko sati klinci su u mašti otputovali u savanu i poslušali priču Suli u avanturi, potom su uživali u priči o Kralju koji je zabranio mrak, Sovi na godišnji odmoru te zgodama iz zbirke Naopake bajke.
Toliko su svi bili zadovoljni da su završetak druženja okrunili pjesmom i plesom, a tetama pričalicama su uručili zahvalnice i izrazili želju da sa Smiješkovim dekicama dođu i iduće godine.

Detaljnije:
https://www.smijesakzasve.hr/
https://www.facebook.com/smijesak.zagreb/

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

20. ožujka 2023.

Stručni skup ‘Izgradnja kvalitetnih knjižničnih zbirki za djecu: knjižničar zna!’

17. ožujka 2023.

Nacionalni program ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen na sajmu dječje knjige u Bologni

17. ožujka 2023.

Zadar čita 2023. / tema: smijeh