Prilagodba pristupačnosti

A

A

5. Mediteranski festival knjige u Splitu

28. rujna 2022.

Podijeli

Na petom Mediteranskom festivalu knjige, koji se održava od 28. rujna do 2. listopada u dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu, sudjelovat će pedesetak nakladnika.

Na dan otvorenja Festivala bit će predstavljena zbirka kolumni Dragana Bursaća “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici”, potom novi roman Andreja Nikolaidisa” Anomalija”, kao i novi triler Jurice Pavičića “Mater Dolorosa”. U sklopu programa Mediteranski brevijar održat će se tribina o 500. obljetnici izdavanja “Judite” Marka Marulića, na kojoj će sudjelovati Andro Krstulović Opara, Stjepko Rošin, Darka Perko i Bruna Bebić, uz predstavljanje obljetničkog izdanja s biblijskim izvornikom, Marulićevim epom i romanom “Judita” Mire Gavrana.

Drugog dana na rasporedu je program ‘Zemlja u fokusu’ posvećen Crnoj Gori u kojemu će Jasen Boko predstaviti tri drame Aleksandra Radunovića “Leptir”, “Istraga” i “Noć”. Na tribini ‘Crna Gora, danas i sutra’ uz moderatora Damira Pilića govorit će Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović. Održat će se i dvije promocije iz programa Mudri libri, u sklopu programa posvećenog poeziji bit će predstavljene zbirke Andree Debak i Milija Đukića, a održat će se i promocija stripa “Rexy” Ivana Marušića.

U programu Bellatristika bit će predstavljeni romani “Novi kraj” Đurđice Čilić i “Okretište” Damira Karakaša, a kraj dana obilježit će sociolog Dražen Lalić sa zbirkom tekstova iz Večernjeg lista “Usiljena zajednica”, o kojoj će uz autora govoriti Damir Pilić i Inga Tomić Koludrović.

Subota je rezervirana za promociju rada Melite Peharde Uljević, Rina Stanića i Pere Ugarkovića Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša. Slijedi gostovanje nedavno završenog Pričigina, o temi ‘I svi su me pogledali’, a svoje će priče pričati Ana Duša, Ivana Đilas i Boštjan Narat, uz moderiranje slovenske novinarke Jedrte Jež Furlan. Na kraju je predviđena promocija romana Dragana Juraka “Peleov dnevnik”, “Moja dota” Nore Verde, te “Horror Vacui” Staše Aras.

Tijekom Festivala održavat će se i više programa za djecu i mlade, a među ostalim u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett bit će proveden projekt namijenjen učenicima srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Organizator i ovogodišnjeg Festivala je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a pokrovitelji su Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo