Prilagodba pristupačnosti

A

A

44. Zagrebački književni razgovori

3. listopada 2023.

Podijeli

Međunarodna književna manifestacija 44. Zagrebački književni razgovori održat će se od 4. do 6. listopada u prostorima Društva hrvatskih književnika. U sklopu manifestacije bit će održano 12 predavanja, a ovogodišnja tema u fokusu bit će 'Povijesni roman u digitalno doba'.

„Digitalno doba i njegov dinamički prostor donosi mnogo toga dobroga u području komunikacija, poslovanja, demokracije, ljudskih prava, ali i kulture i umjetnosti. Književnost je pronašla svoje mjesto među pikselima, gigabajtima i lajkovima, dok su blogovi, poezija na webu, predstavljanja novih knjižnih izdanja, književne tribine i diskusije online danas su naša  svakodnevnica. Neki se tome i opiru, ali bezuspješno. Kako se u tome smislu snalazi žanrovska proza, napose povijesni roman sa svojom „starom“ tematikom u „novom“ mediju – propitat će ovogodišnji ZKR. Posrijedi je i pitanje treba li se uopće književni izraz prilagođavati medijima ili su mediji tu radi književnosti. U svakom slučaju, nalazimo se pred otvorenim pitanjima, i teorijskim i praktičnim, pa će tako i ovogodišnji Razgovori ponuditi, sigurna sam, svoju verziju odgovornosti i rješenja za ovaj izazovni odnos koji se tiče ne samo povijesnoga romana, nego književnosti i kulture općenito“, rekla je dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika.

Upravo o temama kao što su fenomen povijesnog romana u digitalno doba, odnos umjetničke i umjetne inteligencije, povijesni roman kao varanje sudbine, metamorfoza hrvatskih i mađarskih romana s povijesnim tematikama te osobna iskustva književnika u obradi povijesnih tema raspravljat će književnici Hrvoje Hitrec, Zoltán Medve, Milana Vuković Runjić, Dino Milinović, Ljuba Arnautović, Bettina Balàka, Ludwig Bauer, Boris Beck, Jasna Horvat, Denis Peričić, Pavol Rankov i Igor Žic.

Dva predstavljanja knjiga austrijskih autorica

Svečano otvorenje zakazano je za srijedu, 4. listopada, s početkom u 20 h, nakon kojeg je planiran glazbeni program koji će upriličiti Lidija Bajuk, jedna od utemeljiteljica hrvatske glazbene etno scene, ujedno i članica Društva.

U sklopu manifestacije bit će predstavljene i dvije knjige austrijskih autorica. Bettina Balàka svoju knjigu „Golubovi iz Brna“ zagrebačkoj će publici predstaviti u četvrtak, 5. listopada u 18 sati, a Ljuba Arnautović knjigu „U tajnosti“ u petak, 6. listopada u 18 sati.

Kroz godine, Razgovorima je prisustvovalo preko tisuću pisaca, književnih kritičara, jezikoslovaca, prevoditelja, kulturologa, povjesničara, sociologa i ljudi s najširim pogledima na književnost iz Hrvatske i svijeta, dok radovi s Razgovora objavljeni u časopisima Most i Republika ostaju kao trajna vrijednost na uvid budućim generacijama.

Zagrebački književni razgovori održavaju se u prostorima Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Josipa Jelačića, a ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

Program financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb.

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige