Prilagodba pristupačnosti

A

A

28. „Galovićeva jesen“

9. studenoga 2021.

Podijeli

9. studenog 2021. – Od 29. listopada do 6. studenog 2021. godine po 28. put održan je književni festival „Galovićeva jesen“. Uz raznolik program manifestacije – književne susrete, javna čitanja, predstavljanja knjiga, stručne i znanstvene kolokvije, na završnoj svečanosti dodijeljena je i nagrada „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike te „Mali Galović“, nagrada za najbolje učeničke literarne radove.

 

„Galovićeva jesen“ najznačajnija je književna manifestaciji Koprivnice i Podravine koja se od 1994. godine organizira u čast književnika Frana Galovića (1887. – 1914.) rođenog u Peterancu kod Koprivnice. Pjesmom „Višnje“, 29. listopada 2021. godine u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu, svečano je otvoreno 28. izdanje „Galovićevih jeseni“, a u dvotjednom programu manifestacije diljem Koprivničko-križevačke županije održani su različiti susreti, promocije i radionice te programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za najmlađe uzraste.

Gosti programa ovogodišnjih „Galovićevih jeseni“ bili su Damir Karakaš, Zoran Predin, Zlatko Krilić, Jadranka Pintarić, Žarko Jovanovski, Tomislav Zagoda i Siniša Matasović. Kao i prijašnjih godine, dio programa bio je posvećen predstavljanju književnih noviteta pa su tako svoje nove romane predstavili Damir Karakaš („Okretište) i Zoran Predin („Mongolske pjege“), koji je za posjetitelje održao i kantautorski koncert.

Završna svečanost festivala održana je 6. studenog 2021. godine dodjelom nagrade „Fran Galović“ za najbolje djelo zavičajne tematike. Među čak 84 knjige pristigle na natječaj, povjerenstvo u sastavu dr. sc. Mario Kolar, dr. sc. Matija Ivačić i dr. sc. Davor Šalat odlučilo je nagradu „Fran Galović“ 2021. godine dodijeliti akademiku Pavlu Pavličiću za roman „Kužni pil“. Uz nagradu „Fran Galović“, na završnoj svečanosti dodijeljena je i nagrada „Mali Galović“ za najbolji učenički rad na čiji je natječaj pristiglo 35 učeničkih radova, a povjerenstvo u sastavu Darko Pernjak, Maja Krulić Gačan i Petar Lukačić odlučilo je dodijeliti tri ravnopravne nagrade. Nagrada je tako dodijeljena Martinu Barberiću, Franu Šijaku i Luki Kišu, a uručila im ju je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo