Prilagodba pristupačnosti

A

A

25 godina Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

22. rujna 2023.

Podijeli

Već desetak dana osnovnoškolci viših razreda mogu sudjelovati u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji se pod nazivom 'Pronađeni u prijevodu' održava do 25. listopada kao jedan od središnjih programa nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

Kviz djeca mogu riješiti online na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/, a sudjelovati mogu putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj.

S obzirom na posvećenost Mjeseca hrvatske knjige na prevoditelje, poseban naglasak u kvizu stavljen je na kvalitetne prijevode romana svjetske književnosti za djecu i mlade i njihove hrvatske prevoditelje. Knjige su birane u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevoditelja:

– Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković)

– Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija)

– Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott)

I ove godine putem preporučenih, pouzdanih online izvora djeca će pronaći informacije vezane uz navedene knjige, puno naučiti o njihovim autorima, temama o kojima pišu te likovima kojima se bave.

Finalisti kviza biraju se slučajnim odabirom i njihov popis bit će objavljen na mrežnoj stranici do 3. 11. 2023. godine. Na samom zatvaranju Mjeseca hrvatske knjige bit će organizirano javno izvlačenje glavne i utješnih nagrada: glavna su nagrada bežične slušalice koje osigurava Logitech u suradnji s tvrtkom Microline, knjige predstavljene kvizom osiguravaju Artresor, Ibis grafika i Školska knjiga, te prigodni darovi. Bit će to i prigoda da se, uz prigodan program, obilježi 25. godina održavanja kviza.

Izvor: KGZ

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige