Prilagodba pristupačnosti

A

A

23. Festival europske kratke priče

3. lipnja 2024.

Podijeli

23. Festival europske kratke priče ponovno okuplja najbolje domaće i strane autore i ljubitelje kratkih priča! Ove godine festival se održava od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i Zadru.

Na dvadeset i trećem izdanju FEKP-a, naslovljenom Novi vjetrovi, bavit ćemo se odnosom modernosti i tradicije, istražit ćemo odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koje smo odavno smatrali zaključenima. Pokušat ćemo pronaći odgovor na pitanje koja je pozicija pojedinca i koje su njegove moralne obaveze u vremenu u kojem je sve postalo proizvod i koje je formatirano tako da se zatiru ljudskost i empatija ako nisu u službi profita. Razgovarat ćemo o tome je li moguće sanjati i dočekati neku bolju, svijetlu budućnost u najnesigurnijem i najizazovnijem trenutku 21. stoljeća, u vremenu ratova, ekonomskih kriza i klimatskih promjena…

Od 5. do 9. lipnja važni glasovi suvremene svjetske književnosti Chloe Aridjis, Hassan Blasim, Héctor Abad Faciolince, Nuala O’Connor i Ingo Schulze, i zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o temama koje su važne za nas, ovdje i sada, temama o kojima razmišljamo u Hrvatskoj, ali koje istovremeno okupiraju i misli cijeloga svijeta.

Publiku očekuje pet dana ispunjenih uzbudljivim pričama, razgovorima s autorima i čitanjima, gdje će svi zajedno imati priliku zaroniti u svijet nove kratke proze.

Ulaz na sva događanja i ove je godine slobodan!

Program Festivala Zagreb: https://europeanshortstory.org/program-2024/zagreb/
Program Zadar: https://europeanshortstory.org/program-2024/zadar/

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Kazalištu Gavella, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura, Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru i u Kazalištu lutaka u Zadru.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kazalište Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

FEKP

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini