Prilagodba pristupačnosti

A

A

21. Festival europske kratke priče – FEKP

3. lipnja 2022.

Podijeli

Već dvadeset i jednu godinu Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Činit će to i ovu godinu od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i regije. Ovaj put, konačno, u originalnom izdanju.

Dvije smo godine, ponukani pandemijom, najveći dio razgovora sa stranim autorima vodili preko Zooma i svi smo se, kvaliteti razgovora usprkos, sa sjetom prisjećali druženja uživo. Ove godine gotovo četrdeset autora i autorica iz gotovo deset različitih država opet će nam svojim pričama golicati maštu, a svojim će nas uvidima i komentarima, kao i svake godine, tjerati na razmišljanje i smijeh, ponekad istovremeno.

Ovogodišnja tema festivala, Promjene, nekako se, s obzirom na događanja unazad dvije godine, zapravo sama nametnula. Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. Ovogodišnji festivalski gosti dolaze iz više od 10 država, neki pišu dugo, mogli bismo reći da su veterani, dok su neki tek na počecima svoje karijere, nečije su priče poput novela, dok drugi pišu mikropriče, a zajednička im je magija pripovijedanja.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.

FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Petim kupeom, Booksom, Knjižarom Fraktura, Malim pogonom Tvornice kulture, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Kazalištem lutaka Zadar i Sveučilištem u Zadru.

 

Proglašenjem dobitnika natječaja za kratku priču završen 21. FEKP (Hina, 10.6.2022.)

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige