Prilagodba pristupačnosti

A

A

2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj

18. travnja 2021.

Podijeli

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.• O proglašenju Godine čitanja u Hrvatskoj

ŽELIŠ ZNATI? ŽELIŠ OSJEĆATI? ČITAJ! 

DAN HRVATSKE KNJIGE U GODINI ČITANJA

22. travnja 2021. – Na današnji Dan hrvatske knjige simbolično se okupljamo oko Judite, kapitalnog nacionalnog teksta kojeg je Marko Marulić završio, kako je zapisao „na dvadeset i dva dni miseca aprila, u Splitu gradu“ 1501. godine. Titulu oca hrvatske književnosti Marulić je zaslužio nadahnut biblijskom pričom „u versih harvacki složenu“ o hrabrosti i domoljublju Judite kako bi svoj narod ohrabrio i motivirao u otporu tadašnjem neprijatelju.

Taj prvi umjetnički ep spjevan na hrvatskome jeziku, ne podsjeća nas danas samo na nacionalnu povijest opstanka u raznim izazovima. U Godini čitanja, Judita nas alegorijski upućuje i na otpornost knjige koja je preživjela mnoštvo novih i „naprednijih“ tehnologija. Marulićevi hrvatski stihovi Judite, za nas su danas i metafora književnosti, stotine tisuća paralelnih svjetova koje ta umjetnost riječi budi u čitateljima i daje potrebno duhovno utočište od svih suvremenih opasnosti, potresa, pandemije i raznih vrsta izolacije.

Proglasivši 2021. Godinom čitanja, Vlada Republike Hrvatske upravo na današnji Dan hrvatske knjige i sutrašnjim nastavkom u Noći knjige, intenzivira nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široku dostupnost kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost.

«« virtualna izložba 

Iznimno svjesni vrijednosti čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta, a posebno ponosni na bogatstvo hrvatske književne baštine, Ministarstvo kulture i medija nastavlja programima Godine čitanja poticati suvremeno književno stvaralaštvo otkupe, prijevode, knjižarsku infrastrukturu i raznovrsne programe poticanja čitanja. Uz već tradicionalne, planirane su i nove aktivnosti od različitih književnih nagrada, festivala, sajmova, međunarodnih programa i drugih književnih manifestacija kao i podrške autorima i prevoditeljima te knjižničnoj i knjižarskoj mreži.

Oko tog cilja Godine čitanja ujedinile su se mnoge ustanove i udruge, od Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zanosnosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva do mnogih kulturnih ustanova od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do knjižničarske mreže cijele Hrvatske od Zajednice nakladnika i knjižara do fakulteta, škola i vrtića.

>>>

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige