Prilagodba pristupačnosti

A

A

2. Šibenske književne ure (ŠKURE)

15. rujna 2022.

Podijeli

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure (ŠKURE) će se od 15. do 17. rujna održati u Šibeniku. Brojni rado čitani i slušani, nagrađivani književnici iz cijele regije obilježit će početak jeseni u Krešimirovom gradu i s publikom nezasitnih književnih apetita širiti lijepu pisanu riječ.

Među njima su Monika Herceg, Damir Karakaš, Miljenko Jergović, Đurđica Čilić, Bojan Krivokapić, Krešimir Bagić, Boba Đuderija, Semezdin Mehmedinović i brojni drugi čija će riječi odzvanjati  kamenim pozornicama na Maloj loži te ispred slavne krstionice velebne UNESCO-ve štićenice, katedrale svetog Jakova.

ŠKURE na Maloj loži već prvog dana, 15. rujna, kreću silovito pa, među ostalim, od 21 sat predstavljaju ‘Okretište’ nagrađivani roman Damira Karakaša te ‘Novi Kraj’ zbirku priča Đurđice Čilić koja je ujedno bila i jedna od najprodavanijih knjiga s početka ljeta ove godine.  Ali i ‘Trojica za kartal’ Miljenka Jergovića s kojim će razgovarati poznati bosanskohercegovački književnik, novinar i još štošta, Emir Imamović Pirke.  I baš kao u najboljim romanima, kad čitatelj pomisli da sve zna – preokret. Tko je jučer bio gost, danas je domaćin. Tako će Miljenko Jergović voditi razgovor s ovogodišnjom dobitnicom NIN-ove nagrade, Milenom Marković, Đurđica Čilić moderirat će tribinu ‘Vlakom prema jugu’ u kojoj sudjeluju Marina Vujčić, Đorđe Matić, Sinan Gudžević te Boba Đuderija i Bojan Krivokapić.

Na sceni Kod krstionice, u okviru programa ‘Pronađite publiku’, ŠKURE u petak, 16. rujna, od 11 sati  daju priliku neafirmiranim imenima da puste svoj glas u javnosti da im pisane riječi pronađu put do čitatelja. Osim na Maloj loži i Kod krstionice, u Kući umjetnosti Arsen sva tri festivalska dana održavat će se radionica ‘Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun’ uz stotu godišnjicu rođenja velike hrvatske pjesnikinje, Vesne Parun. Radionicu u jutarnjem i popodnevnom terminu vode Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev.

ŠKURE  traže nasljednika Marka Pogačara, dobitnika prvog Gulina, književne nagrade koja se dodjeljuje za najbolju zbirku pjesama, a koja naziv duguje poznatom šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu. Na natječaj za nagradu ‘Stjepan Gulin‘ ove godine pristigle su 94 zbirke. Sukladno odluci tročlanog žirija (Dubravka Bogutovac, Semezdin Mehmedinović i Vladimir Arsenić), finalisti su Selma Asotić ‘Reci vatra‘ (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić ‘Ponornice‘ (Meandar media), 2021.,  Velibor Čolić ‘Emigrantska mantra‘ (Meandar media), 2021.,  te Miroslav Kirin ‘Babanija‘ (Ljevak), 2021., i Nada Topić ‘Majka‘ (Autorsko izdanje), 2022..

Pobjednik će biti proglašen zadnjeg dana festivala, u subotu, na Maloj loži s početkom u 22 sata čime će se zaključiti još jedna lijepa šibenska priča od velike važnosti za cijelu regiju u kojemu glavnu riječ ima – riječ zajednička svim narodima ovih prostora. ŠKURE ne poznaju granice ni ulaznice. Program je besplatan i može se pratiti putem društvenih mreža. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta svi programi bit će održani u ‘Arsenu’.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

11. travnja 2024.

Knjižnica u karlovačkoj Aquatici među top 7 najboljih zelenih knjižnica u svijetu

8. travnja 2024.

Tjedan dobre dječje knjige 2024. pred vratima

4. travnja 2024.

17. Festival dječje knjige kreće 11. travnja