Prilagodba pristupačnosti

A

A

13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

22. listopada 2021.

Podijeli

22. listopada 2021. – U radu 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj koje okuplja knjižničare narodnih knjižnica kako bi razmijenili iskustva o temama ključnim za razvoj nacionalne knjižničarske mreže, sudjelovala je danas ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

 

U okviru Godine čitanja, hrvatski knjižničari s kolegama iz Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Švicarske od 20. do 22. listopada u Umagu raspravljali su o jačanju kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama.

Ministrica je u svom izlaganju još jednom zahvalila svim knjižničarkama i knjižničarima koji su u uvjetima pandemije i potresa brzo i učinkovito prilagodili svoj rad kako bi omogućili svojim korisnicima da u sigurnim uvjetima imaju pristup knjigama i svim knjižničnim uslugama. Predstavila je i prijedlog novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice čija će promjena pridonijeti razvoju tržišta knjiga, unaprjeđenju distribucijske mreže, poticanju umrežavanja nakladnika, zatim poticanju nakladnika i knjižara na ulaganje u veću vidljivost, potražnju i dostupnost objavljenih knjiga te intenziviranju komunikacije između knjižnica i nakladnika s ciljem upotpunjavanja knjižničnih fondova vrijednim naslovima.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici matičnih i ostalih knjižnica te uz ministricu, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić.

13. savjetovanje narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj održava se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz suorganizatore Gradsku knjižnicu Umag, Hrvatsko knjižničarsko društvo i Društvo bibliotekara Istre.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

3. veljače 2023.

‘Zefir’ Drage Štambuka je prvo hrvatsko djelo prevedeno na azerbajdžanski jezik

31. siječnja 2023.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 1. veljače

27. siječnja 2023.

Najavljeno prvo izdanje Panonskog festivala knjige