Prilagodba pristupačnosti

A

A

13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

22. listopada 2021.

Podijeli

22. listopada 2021. – U radu 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj koje okuplja knjižničare narodnih knjižnica kako bi razmijenili iskustva o temama ključnim za razvoj nacionalne knjižničarske mreže, sudjelovala je danas ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

 

U okviru Godine čitanja, hrvatski knjižničari s kolegama iz Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Švicarske od 20. do 22. listopada u Umagu raspravljali su o jačanju kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama.

Ministrica je u svom izlaganju još jednom zahvalila svim knjižničarkama i knjižničarima koji su u uvjetima pandemije i potresa brzo i učinkovito prilagodili svoj rad kako bi omogućili svojim korisnicima da u sigurnim uvjetima imaju pristup knjigama i svim knjižničnim uslugama. Predstavila je i prijedlog novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice čija će promjena pridonijeti razvoju tržišta knjiga, unaprjeđenju distribucijske mreže, poticanju umrežavanja nakladnika, zatim poticanju nakladnika i knjižara na ulaganje u veću vidljivost, potražnju i dostupnost objavljenih knjiga te intenziviranju komunikacije između knjižnica i nakladnika s ciljem upotpunjavanja knjižničnih fondova vrijednim naslovima.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici matičnih i ostalih knjižnica te uz ministricu, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić.

13. savjetovanje narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj održava se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz suorganizatore Gradsku knjižnicu Umag, Hrvatsko knjižničarsko društvo i Društvo bibliotekara Istre.

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

13. lipnja 2024.

Poznati dobitnici nagrade za dječju književnost i ilustraciju “Grigor Vitez” za 2023.

5. lipnja 2024.

Nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola na natječaju za najbolje videonajave knjiga

4. lipnja 2024.

Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini