Prilagodba pristupačnosti

A

A

12. ‘Šumski pjesnici’ – čitanje poezije uz krijes i gitaru

31. srpnja 2023.

Podijeli

Dvanaesto izdanje međunarodne pjesničke manifestacije „Šumski pjesnici“ održat će se ​ovoga petka, 4. kolovoza, iznad ponora Butori pored Grožnjana, s početkom u 20 sati.

Svoju dugovječnost ovo okupljanje duguje prekrasnoj lokaciji na kojoj se održava kao i velikom zanimanju pjesnika i publike koji se svakog ljeta okupljaju iznad ponora Butori nedaleko od Grožnjana. Ako ste u potrazi za neobičnim kulturnim događanjem daleko od turističke vreve i sparine, povucite se u šumu i prisustvujte čitanju pjesnika uz krijes i gitaru.

Šumski su pjesnici prvi put organizirani 2011. godine i od tada do danas uspješno kombiniraju uživanje u prirodi i pjesničkoj riječi. Ponor Butori zanimljiva je lokacija za posjet tijekom cijele godine, a tik do ceste Općina Grožnjan postavila je informativnu ploču s pričom o povijesti i povezanosti ponora i pjesničkih susreta. Osim te ploče, različitim sadržajima kojima su pjesnici i organizatori obogatili taj dio šume – drvene klupice, pokretna knjižnica i Aleja pjesnika – omogućeno je mjesto za posjet i piknik tijekom cijele godine.

Tema i cilj susreta nadovezuju se na ideju povratka prirodi, suživota i održivog korištenja prirodnih resursa, ekološki osviještenog načina života i promicanja poezije, a minimalnom intervencijom u krajolik želi se naglasiti važnost očuvanja prirode i šumskog krajolika. Šumski proplanak osvijetljen je isključivo lučicama i bakljama kako bi se što manje interveniralo u prirodu, a do samog mjesta čitanja vodi vas bakljama osvijetljen šumski put.

Ove godine nastupaju Slađana Šimrak iz Srbije, Tibor Weiner Sennyey iz Mađarske, Miha Maurič i Tomislav Vrečar iz Slovenije, Dunja Bahtijarević i Maja Klarić iz Hrvatske, Hari Bertoja iz Italije i Nastasja Češnjevar Ušumović, dok će u glazbenom dijelu programa nastupiti svestrani kantautor Martin Ladika.

Program počinje u 20 sati službenim postavljanjem u zemlju nova tri kamena s uklesanim pjesama koji čine dio Aleje pjesnika, rad lokalnog umjetnika Darka Brajkovića Đepeta Njape. U 20.30 predstavit će se nova antologija „Šumski pjesnici 2016. – 2021.”, višejezična zbirka s pjesmama autora koji su gostovali u navedenom razdoblju, a čitanje uz vatru počinje u 20.45. Čitanje je višejezično, na hrvatskom ili na materinjem jeziku pjesnika, a nakon čitanja gostujućih pjesnika i pjesnikinja, redovito se poziva i publika da pročita vlastitu poeziju, za što uvijek postoji veliki interes.

Šumske pjesnike organizira Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika, a financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Društvo hrvatskih književnika i Općina Grožnjan.

https://www.facebook.com/woodpoets/

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

26. travnja 2024.

100 knjiga digitalne audio biblioteke book&zvook

24. travnja 2024.

13. Noć knjige

22. travnja 2024.

Dobitnici nagrada za Dan hrvatske knjige