Prilagodba pristupačnosti

A

A

10. rođendan nacionalne kampanje ‘Čitaj mi!’

28. ožujka 2023.

Podijeli

Središnja proslava 10. rođendana prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja 'Čitaj mi!' će se održati 1. travnja u organizaciji Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica. Rođendan se obilježava uz Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, u okviru kojeg se brojnim aktivnostima na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju.

Kampanju “Čitaj mi!” partnerski provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postala intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u proteklih deset godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno je tiskano više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika te 750 bedževa “Čitaj mi!”, 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica s logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige  − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2017., 2018., 2019.

Program nije otvoren za javnost.

Program podupiru brojni partneri – Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatsko knjižničarsko društvo- Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatski centar za dječju knjigu, Muzej grada Koprivnice, UNICEF Hrvatska, GKP Komunalac Koprivnica i drugi.

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD), 2. travnja – Poruka djeci svijeta

 

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

22. rujna 2023.

25 godina Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

20. rujna 2023.

Treće izdanje Festivala ŠKURE u Šibeniku

14. rujna 2023.

Održana završna konferencija projekta “Čitanje je važno, uključuje nas snažno”