Prilagodba pristupačnosti

A

A

10. obljetnica festivala ’50 Poems for Snow’

16. siječnja 2023.

Podijeli

Festival '50 Poems for Snow' je no-budget međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu, a ove zime obilježava desetu obljetnicu. Osim pjesničkog, '50 Poems for Snow' je i događanje koje ukazuje na klimatsku krizu tj. sve je manje snijega na mjestima gdje ga je nekada bilo u obilju.

Povodom desete obljetnice, prošle je godine održan i javni natječaj za plakat festivala, a odabran je prijedlog Ane Ogrizović iz Zagreba.

’50 Poems for Snow’ je festival specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to (uglavnom) noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora/ice kojemu je te godine festival posvećen. Ovozimska izdanja posvećena su španjolskom pjesniku i dramatičaru Federicu Garciji Lorci.

Ove zime festival se održava u ukupno sedamnaest gradova u Hrvatskoj, Argentini, Njemačkoj, SAD-u, Sloveniji, Francuskoj i Bugarskoj. Po prvi put lokalna izdanja najavljena su u El Chatenu u argentinskoj Patagoniji, Belom Manastiru, Daruvaru, Đakovu, Krapini i Sewaneeju u Tennesseeju, SAD.

Prvo ovozimsko izdanje već je (tradicionalno) održano s prvim snijegom u Delnicama, te Sofiji u Bugarskoj i Sewaneeju u SAD-u.

U proteklom desetljeću lokalna izdanja festivala održala su se u čak trideset i osam gradova, šesnaest zemalja i na tri kontinenta (Europa, Sjeverna Amerika i Azija).

Festival je pokrenut po ideji Saše Šimprage, a u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom.

Najavljena izdanja mogu se pratiti ovdje: https://www.facebook.com/50poemsforsnow.

 

Podijeli

Pročitaj druge vijesti

27. rujna 2023.

U akciji ‘Dekica za snove’ koja promiče čitanje sudjelovalo 1700 djece

27. rujna 2023.

Bibliobusna služba otvorila male knjižnične kutke u Legradu i Rasinji

26. rujna 2023.

Roman ‘Sinovi, kćeri’ Ivane Bodrožić finalist ugledne nagrade Premio Rapallo