Prilagodba pristupačnosti

A

A

O programu

Godina čitanja posvećena je širenju poruke „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u namjeri da tijekom 2021. godine cijela Hrvatska čita zajedno.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja usvojene 2017. godine, a koja doprinosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanja sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

U programu Godine čitanja pripremljen je čitav niz aktivnosti koje u suradnji s Ministarstvom kulture i medija provode Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te knjižnice diljem Hrvatske, strukovne udruge, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, medijski partneri, strana predstavništva u Hrvatskoj, a na suradnju su pozvani i svi zainteresirani partneri da se uključe i prenesu poruku „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“. Aktivnosti u sklopu Godine čitanja usmjerene su svim dionicima kulture čitanja: publici svih generacija – s posebnim naglaskom na djecu i mlade, književnicima, predvoditeljima, nakladnicima, knjižarama, knjižnicama i drugima, kao i onima iz drugih područja kulturnog stvaralaštva.

U Godini čitanja planiran je čitav niz novih aktivnosti – događanja, manifestacija, nagrada – i mnogih drugih koje će doprinijeti razvoju motivacije i interesa za čitanje.

Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija te drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost i značaj.

Uz njih, na stranici možete pronaći i informacije o povezanim događajima koji će program Godine čitanja učiniti još uspješnijim.

Povezani programi u godini čitanja

Dan čitanja

Program „Rođeni za čitanje”

Nagrada za najbolju video najavu književnog djela po izboru

Nagrada za najbolju knjižaru

Programi podržani kroz program „Čitanjem do uključivog društva”

Programi Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja vezani za knjigu i čitanje

Zašto je čitanje važno? Čitanje nam omogućuje bolje razumijevanje međuljudske komunikacije i rješavanje konflikata kao i potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili se pokazuje kao prijetnja. Ono pospješuje i doprinosi emotivnoj inteligenciji i toleranciji, razvoju samosvijesti i samopouzdanja te oblikuje vrijednosti koje imaju dugoročni učinak na kvalitetu života pojedinca, a time i društva u cijelosti.

Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!

Godina čitanja u Hrvatskoj

Motivacija za čitanje kao dobar početak

Ako bismo izdvojili samo deset minuta i posvetili ih čitanju tri stranice dnevno, bilo bi to više od tisuću stranica u godini. U Godini čitanja pripremaju se raznovrsne aktivnosti diljem Hrvatske koje će kroz promociju kulture čitanja doprinijeti stvaranju motivacije i interesa za čitanje. U HRT-ovoj reportaži pogledajte koji su bili poticaji za proglašavanje Godine čitanja i što ona predstavlja za našu budućnost.